PACTEM NORD FA BALANÇ DE L'ANY 2021 AGRAINT A la XARXA DE PROFESSIONALS, RESPONSABLES I EMPRESES COL·LABORADORES LA SEUA IMPLICACIÓ EN L'ÀMBIT DE L'OCUPACIÓ EN L'HORTA NORD

PACTEM NORD FA BALANÇ DE L'ANY 2021 AGRAINT A la XARXA DE PROFESSIONALS, RESPONSABLES I EMPRESES COL·LABORADORES LA SEUA IMPLICACIÓ EN L'ÀMBIT DE L'OCUPACIÓ EN L'HORTA NORD

L'any 2021 conclou amb 269 persones que han aconseguit un contracte de treball a través de la gestió d'ofertes d'ocupació realitzada per l'equip de professionals de Pactem Nord i s'ha gestionat la creació de 74 empreses que han generat 79 llocs de treball.


La totalitat de les persones que han sigut ateses per al desenvolupament dels seus processos de cerca d'ocupació, han rebut assessorament personalitzat, orientació i formació en estratègies i recursos per a la cerca, així com suport individual en l'ús de les noves tecnologies per a l'ocupació. A prop 1.300 persones han participat en processos de selecció de personal, amb la tutela i acompanyament de l'equip de Pactem Nord, en el marc de l'agència pública d'ocupació. Des de l'Agència, professionals especialitzades atenen en tots els municipis de la comarca, acostant els serveis a la ciutadania i generant xarxes de col·laboració amb els dispositius d'ocupació, promoció econòmica, serveis socials i departaments d'igualtat dels ajuntaments consorciats.


La formació és un dels elements clau per a facilitar la inserció d'una persona en el mercat laboral, per la qual cosa Pactem Nord ha realitzat dues accions formatives, de “Atenció al client en línia” i “Auxiliar de neteja i bugaderia en centres residencials”, en les quals 40 participants han tingut l'oportunitat d'aprendre competències transversals i especialitzades per a l'acompliment d'aquests perfils professionals. A més, al llarg de l'any, 145 persones (63% dones) han assistit als 22 tallers monogràfics breus a través dels quals s'aporten coneixements pràctics per a la cerca d'ocupació i l'acostament a les tecnologies de la informació i la comunicació.


Aquesta labor ha sigut realitzada per l'equip de professionals de Pactem Nord amb el suport del programa Incorpora de Fundació la Caixa i LABORA Servei Valencià d'Ocupació i Formació, en el marc del projecte experimental realitzat en la convocatòria de suport als pactes territorials d'ocupació a la Comunitat Valenciana “Avalem territori”.


En el marc del projecte experimental impulsat per LABORA “Avalem Territori”, volem destacar el desenvolupament de dues iniciatives noves: d'una banda, la línia de suport a joves amb qualificació, en la qual acompanyem a 35 participants, dels quals el 23% han aconseguit ja un lloc de treball. Per una altra, en col·laboració amb diversos centres educatius de la comarca (concretament IES Massamagrell, Col·legi Sant Jaume Apóstol de Moncada, IES La Garrigosa de Meliana i EPLA de Godella), 20 dones joves que estan cursant cicles formatius amb sub representació femenina formen part d'un projecte per a reduir la bretxa de gènere en l'elecció de les trajectòries acadèmiques i professionals.


En matèria d'emprenedoria, Pactem Nord realitza un servei itinerant d'atenció especialitzada a persones emprenedores amb l'objectiu d'incentivar la creació de noves empreses i de fer costat a les empreses de recent creació. Aquest any 2021 deixa rècords en atenció a persones emprenedores ateses i empreses creades: s'han atés 329 persones emprenedores (58% dones) i s'ha gestionat la creació de 74 empreses que han generat 79 llocs de treball (60% dones). A més, s'han realitzat 11 jornades formatives tant presencials com en línia en matèria d'emprenedoria per les quals han passat un centenar de persones.

Cal destacar també la labor de sensibilització cap a l'autoocupació que realitza l'entitat, a través de tallers formatius dirigits a 129 alumnes/as de formació professional que organitza en col·laboració amb els IES de la comarca.


En l'àrea d'empreses i RSE, s'han dut a terme 289 actuacions d'assessorament al teixit empresarial, fonamentalment relacionades amb finançament i subvencions en matèria d'ocupació i digitalització. S'han realitzat 88 actuacions en matèria de RSE; en concret, s'ha treballat amb 12 empreses per a la posada en marxa d'un itinerari de responsabilitat social empresarial.
Durant aquest any s'han fet els primers passos per a la posada en marxa d'un programa de cooperació inter empresarial a fi d'optimitzar recursos, generar espais de coneixement i col·laboració mútua, i potenciar el valor local del territori.


En matèria de comerç, es manté una estreta col·laboració i assistència tècnica amb les 17 associacions de comerç i empresa que conformen la Federació comarcal Facenord, i que ha culminat amb les II Trobada d´associacions de comerç de l´Horta Nord. Durant aquest any s'han realitzat 6 accions formatives per a l'especialització i professionalització del sector; concretament, i en matèria de e-commerce, s'han realitzat 4 tallers teòrics i 2 tutorials eminentment pràctics per a la posada en marxa d'accions de digitalització en el comerç.


Des de l'observatori d'ocupació de l'entitat, durant aquest any s'han dut a terme informes municipals, així com informes especialitzats en l'evolució de la desocupació, ERTES, contractacions, empreses i mercat laboral, etc.


Quant a la línia d'igualtat entre dones i homes que impulsa Pactem Nord, amb el suport de la Diputació de València, aquest últim semestre de l'any ha sigut molt intens, amb la realització d'accions com la XIII Trobada d'associacions de dones de l'Horta Nord a La Pobla de Farnals, la formació i apoderament del teixit associatiu a través de diversos seminaris, i la realització d'un taller dirigit a professionals dels mitjans de comunicació “Comunicació amb enfocament de gènere: som sexistes quan informem?”. A més, d'acord amb les necessitats detectades en l'estudi “Estratègies territorials i elements diagnòstics a l'Horta Nord”, es va dur a terme un cicle territorial denominat “Corresponsabilitat i economia domèstica. El valor de les cures”, per a analitzar i realitzar propostes sobre aquesta qüestió de gran rellevància social. Aquesta línia de treball compta amb la col·laboració activa i imprescindible de la Federació de Dones i Col.lectius per la Igualtat de l'Horta Nord.


Igualment, és destacable la disposició d'iniciatives que permeten vertebrar l´Horta Nord des de la implicació dels agents més rellevants en matèria d'ocupació i desenvolupament local. Per això, és important assenyalar la “reentrada” en Pactem Nord dels municipis d'Albuixech i de Paterna així com la recent subscripció del Pacte Territorial per a la Creació d'Ocupació, denominat Valor Local: conjuminant esforços per l'ocupació i l'impuls del territori. Un instrument que proposa un conjunt d'iniciatives que persegueixen afrontar la problemàtica de la desocupació des de la vertebració del territori i el desenvolupament de projectes específics.