SORORITAT I AUTOESTIMA EN LA XIII TROBADA DE DONES DE L'HORTA NORD ORGANITZADA PER PACTEM NORD I LA FEDERACIÓ DE DONES DE L'HORTA NORD.

SORORITAT I AUTOESTIMA EN LA XIII TROBADA DE DONES DE L'HORTA NORD ORGANITZADA PER PACTEM NORD I LA FEDERACIÓ DE DONES DE L'HORTA NORD.

• La Pobla de Farnals ha sigut el municipi triat per a celebrar aquesta cita anual que reprèn la presencialitat després de la pandèmia.
• Un centenar de dones van participar en aquesta jornada que va tenir lloc el dissabte 13 de novembre.

Sororitat: avançant juntes cap a la igualtat. Aquest ha sigut el lema de la XIII edició de la Trobada de Dones de l'Horta Nord. Una trobada que des de la Federació de Dones i Col.lectius per la Igualtat de l'Horta Nord esperaven amb il·lusió atès que l'edició anterior, la de 2020, va haver de celebrar-se en la distància a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19.

En aquesta ocasió, el municipi amfitrió ha sigut La Pobla de Farnals. Concretament, a la Casa de la Cultura del municipi s'han donat cita un centenar de dones de diferents associacions que integren la Federació. L'objectiu d'aquesta trobada, organitzada pel Consorcio Pactem Nord en col·laboració, una vegada més, amb la delegació d'Igualtat de la Diputació de València, ha sigut fer un pas avant després de la pandèmia, reconeixent el treball i la sororitat que les dones i el seu teixit associatiu han impulsat durant aquest últim any.

En conseqüència, els eixos centrals d'aquesta jornada han sigut l'esperança, l'autoestima, la complicitat i la sororitat entre les dones, sense oblidar ni abandonar les lluites i injustícies que encara avui vertebren les seues vides. En aquest sentit, també hi ha hagut espai per a la denúncia davant situacions violentes com la que estan patint les dones de l'Afganistan o, molt més a prop, les i els menors assassinats per a infringir el major mal possible a una mare, a una dona.

A les 10h del matí començava la trobada amb la inauguració institucional, en la qual van participar Mª Carmen Benlloch Tomás, Tinenta alcalde i Regidora d'Economia, Hisenda, Benestar Social, Igualtat i Polítiques Inclusives de La Pobla de Farnals; José Antonio Navarro Vilar, Gerent de Pactem Nord; Conxa Alcover Sánchez, Presidenta de la Federació de Dones i Col.lectius per la Igualtat de l'Horta Nord. L'acalde de La Pobla de Farnals, Enrique Palanca Torres, també va voler estar present en la trobada mitjançant un vídeo en el qual mostrava tot el seu suport al teixit associatiu de les dones i reconeixia la gran labor que aquest té en el desenvolupament local i en la consecució del principi d'igualtat entre homes i dones. Per part seua, José Antonio Navarro va presentar les noves línies de treball de Pactem Nord en matèria d'igualtat i la seua trajectòria en l'àmbit de l'ocupació i emprenedoria amb dones de l'Horta Nord des de fa ja 20 anys.

Seguidament, va arribar el torn de Coto Taléns García, psicòloga experta en violència de gènere. Durant la seua intervenció, L'estratègia de les complicitats, Taléns va proposar la revisió de diversos conceptes clau en el moviment feminista com a mecanisme per a transitar de manera més efectiva cap a la igualtat real i material de dones i homes. Com a exemples es van plantejar la necessitat de revisar el concepte de poder, per a aconseguir una redistribució més equitativa, més justa i més ètica o la resignificación de les cures.

Mujeres por la Sororidad, l'associació de dones del municipi amfitrió, tenien preparada una sorpresa que va emocionar a les assistents: rostres coneguts i veus autoritzades del panorama local, nacional i internacional van agrair en un vídeo la labor d'aquesta associació de joves implicades en la causa feminista, però, també, de la resta d'associacions allí presents per l'organització d'aquesta mena de trobades.

Després de la pausa per al cafè, en la qual les dones van poder deixar missatges emotius, esperançadors i reivindicatius en uns murals preparats per a això, va pujar a l'escenari Puri Liétor González, del Col.lectiu de Dones Feministes de Montcada i integrant del Front Abolicionista PV, per a llegir un manifest en suport a les dones de l'Afganistan, elles han vist vulnerats tots els seus drets i soterrats els seus tímids avanços cap a la igualtat després de la instauració de la dictadura talibà al país.

Va prendre el relleu Isabel Gallardo Sánchez, creadora del projecte El batec de les papallones, un projecte que ha inspirat el treball de les associacions de dones participants, perquè durant mesos s'han dedicat a confeccionar papallones de diferents materials i grandàries per a decorar el teatre en el qual va tenir lloc la jornada. Amb la seua presència, Gallardo perseguia dos objectius: en primer lloc, donar les gràcies a totes aquestes dones de l'Horta Nord que, amb el seu treball, estan donant visibilitat al projecte El batec de les papallones. I, en segon lloc, remoure consciències, incentivar a la participació, perquè totes les persones podem fer alguna cosa, per a frenar les múltiples violències masclistes que pateixen les dones, entre elles, la violència vicària.

La trobada va finalitzar amb una gran dosi d'humor de la mà de La mar salá, grup format per Carmen Rubio Tomás i María Colomer Pache, dues actrius feministes amb una gran trajectòria a la seua esquena fent el que elles criden “coloclown”, un espectacle on conclouen el que s'ha tractat al llarg d'una jornada de manera irònica, satírica i amb molt de feminisme.